onsdag 10. oktober 2012

Pale Ale Failure

Øl. Hjemmebrygget øl. Må være enkelt. Og godt. Undertegnede har snakket om det lenge. Veldig lenge. Samtidig har butikkene tjent penger. På øl. På meg. Inntil jeg og Bård Steinar snakket om det. Over en øl. Og en til. Ble til slutt mange. Men det var da Stoltzebrygg oppsto. Vi lagde planer. Gikk på Bergen Ølfestival. Lagde flere planer. Og besøkte til slutt Vestbrygg på Danmarksplass. Fikk til slutt kjøpt alt vi trengte og ingrediensene til en American Pale Ale. Tips fikk vi også. Masse tips. Litt for mange.

Så ble Thomas med. Lørdag, 6. oktober ble startdatoen for Stoltzebrygg. Første ølet er aldri godt sier de. Jeg tror det er værre enn som så. Jeg er ikke sikker på om vårt første øl blir øl engang. Man lærer av sine feil. Heldigvis. For vi har gjort mange feil. Jeg fortalte Thomas at det bare kom til å ta 2-3 timer. Det ble 10.

Vi begynte kl 12. Vi trengte mer utstyr og dro på Clas Ohlson. Kom i gang med bryggingen kl 14. Vi skulle brygge 22 liter øl, så vi rørte sammen 22 liter vann med maltekstrakt. Feil nr1. Skulle kokt opp 10 liter vann og tilsatt resten etterpå. Tok mange timer å koke opp. Kokte ikke engang skikkelig. Vi hadde i humlen til riktige tidspunkt. Så skulle vi kjøle ned vørteren. Skikkelig kjølerør var kjøpt inn, men intet sted å koble til slangen. Feil nr. 2. De hadde riktig plugg på Biltema.

Så ble vørteren helt oppi gjæringskaret og gjæren spredd utover. Har ventet i 3 dager på å høre lyden fra gjærlåsen. Feil nr 3. Kok opp vann, hell det i en kopp og vent til det er 37 grader. Rør inn gjæren og la den stå i 30 minutter. Hell gjærblandingen i vørteren og rist godt på karet.

Feil nr 4. Fyll vann i gjærlåsen. Just sayin.

Vi kan trøste oss med at dette var de store feilene og at vi har rikelig med tomflasker vi kan bruke når vi brygger vårt neste øl. Som forhåpentligvis blir øl.

-Morten-













Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar